Kare Oyma, Yuvarlak Oyma ve Murclu Kayalar

Definecilikte Kare Oyma, Yuvarlak Oyma Ve Murclu kayalar Ne Anlama Gelir.

Oyma işaretler hakkında genel bilgi verelim.



kayalarda zemine paralel olarak yapılmış oyuklar çaplarına göre anlamları değişir.

1-küçük oymalar:

küçük oymalar tek başlarına ise tek mezar anlamını verir.bu oyuk yakınlarında aynı kaya üzerinde bir ok yada bir çizgi olması sizin arayacağınız mezarın yönünü bulmanıza yardımcı olur.hele yakınlarında bir HAÇ yada + veya bir X varsa kesin mezardır.

aslında bu oyukların içi de donuk yağ yakılır ve oymanın doğal şartlarda bozulmasını önler.

2-büyük oymalar:

büyük oymalar genelde 1-3-5 gibi tek sayılarla ifade edilir

bunlar kuyu manasına gelir ama istisna da mezar işareti olarak da yorumlanabilir

yöreye göre değişkendir.büyük oymaların içinde ikinci bir oyma veya bir çizgi hatta bir haç olduğunda değerli bir malın habercisidir.


3- karışık oyuklar:


hem küçük hem büyük oyukların olduğu kayalıklarda aile mezarlığı yada genel mezarlık alan anlatılmak istenmiştir

belirli bir geometrik şekil verilir <dairesel-kare yada dörtgen hata bir çiçek motifine bile benzetilebilir

bazen düz çizgi halinde bir hat üzerinde bile olduğu gözlemlenir.

bu oymaların bir tanesi bu geometrik şekilden gözle görülecek şekilde ayrılırsa o bize yön verecektir.

Zemine dik oymalar:




zemine dik olan yani duvar tabirine yakın kayalıklardaki zemine düz değilde sanki bir ufak göz gibi duran oymalar mağara işaretidir.

bu işaretlerde oymaya 1-2 metre sağ veya sol tarafında kapalı duran gerçek magara vardır

bunu ses testi yaparak bulabilirsiniz.

Diğer Görüş: duvar tabir ettiğimiz kayalarda ki kare oymalar kral mezarı gibi anıt mezarları verirler.

bunlar iç içe odaların olduğunu bilerek açılır. birbirine tünellerle bağlı olacağından tuzak olasılığı yüksek bir o kadarda zengin yerlerdir.

Kare oymalar :




Zemine düz yani paralel durumda ise mahzen işaretini verir

çok uzakta olmayan bu mahzenleri boşluk tespitiyle bulabilirsiniz

gaz sıkışmasından dolayı açarken dikkatli olmalısınız

mahzenlerin bazıları direk inse de bazıları merdivenli inişlere sahiptir.merdiveni olan mahzenlerde dikkat edeceğiniz basamak tuzaklarıdır


oynayabilen basamaklarda zeminden yada tavandan açılabilecek haberiniz olmadan yakalanacağınız tuzaklara karşı dikkatli olun.

KARE OYMA - DİKDÖRTGEN OYMA




Oymalar genellikle oda işaretidir. Boş odaya rastlanılırsa da mutlaka dolu olanı yanındadır. Boş odanın duvarlarını iyi kontrol etmek ve giriş boşluk sesi aramak gerekir. İkinci dolu oda girişi boş olan odanın duvarlarındadır. Yanında ikinci yön ve derinlik veren işaret varsa bu işaretleri dikkate almalı, yoksa meyline doğru araştırma yapılmalıdır. Yani bu oymanın içini su ile doldurduğumuz da nereye akar? Suyun aktığı yerde kayanın altına doğru çalışılmalıdır.


İkinci Görüş :

Kare ve Dik dörtgen her ikisi de kesin define işaretidir. Çevresi uzman biri tarafından iyice aranmalıdır. Planlı ve tuzaklı ve zor bir gömüdür.

İkinci görüş:

Tam kareler erkek biraz dikdörtgen olanlar bayan mezarıdır.

Üçüncü Görüş :

İki adet oda anlamına gelir. Güney batı yönünde araştırma yoğunlaştırılmalıdır. Odalar oymaya eşit mesafede olmayabilir.

Dördüncü Görüş :

Yakınlarda tepe, tümsek, çorak toprak veya çukur aranmalı ve bu bölgede araştırma yapılmalıdır. Zengin insanların mezarlarına da denk gelebilmektedir.

Beşinci Görüş :

Oyma kareler genelde çevreye hakim yerlerde olur. O civarın kaya mezarlığı bölgesi olduğuna işaret eder. İşaretin karşısında sıra kayalık olması gerekir. Define orada aranmalıdır. Mezarlardan biri açılırsa diğerleri kolayca bulunur.

Altıncı Görüş :

Kare-Dikdörtgen oyma ile yuvarlak oymalar bir arada ise "Yuvarlak sayısı kadar mezar kare veya dikdörtgen ile işaret edilen oda içerisindedir." tarzında bir görüşte yaygındır. Bu arada kare veya dikdörtgen oyma duvarda ve karşıda büyük kayada (karşıda) ayrıca sıralı ise Lidya mezarlığına işaret olarak bilinir.

Yedinci Görüş :

- Zemine paralel kayada küçük oymalar tek başlarına ise tek mezar anlamı verir. Eğer bir ok işareti de varsa bu mezarın yönünü verir.
- Yanında X veya + işareti varsa kesin mezardır.
Büyük oymalar 1-3-5-7 gibi tek sayılardadır. Mezar işareti olarak yorumlanır. Kuyu anlamındadır.
- Hem büyük hem küçük oyuklar bir arada ise aile mezarlığı veya genel mezarlıktır.
- Zemine dik oymalarda küçük oyuklar mağara işaretidir. 1-2 metre yakınlarda mağara olabilir.
- Kare oyma mahzen işaretidir. Boşluk tespit eden cihazdan faydalanılır.
- Zemine dik kare oyma kral mezarına işarettir.

Kare oyma diğer yorumlar



1. Kare oyma tek başına yan yüzeyde ise erkek mezarı bu kayanın arka kısmına doğru 10 metreden kısa mesafede yerdedir. mezar girişi bir kademe iniş bir kademe geçiş şeklinde önce aşağı sonra giriş yönü kare oyma istikameti olacak şekilde ileridir. Yani girişi aranan mezarda girişten girerken sırtımız kare oyma yönündedir. Kare oymanın derinliği 4 parmaktan derindir. Sığ kare oymalar mezar olarak değerlendirilmez sığ oymalarda oymanın altında çekmece aramak daha mantıklı bir yaklaşımdır.

2. Kare oyma derin ama yere paralel. Burada oymanın anlamı mezar değil mezarlıktır. Birden fazla mezar bu oyma etrafında arazidedir. Genelde bu mezarların direk kendi işaretleri olmaz. Bazı durumda yuvarlak tek oymalar ve büyükten küçüğe sıralı yuvarlak oymalar mezarı verebilir. Kare oyma birden fazla olduğu durumlarda oda mezar olma olasılığı artar buradada yine mezarın kendini bulmak için yuvarlak tek oyma aranır. Bu yuvarlak oyma büyüktür ve mezarın hemen girişinde bulunur.

3. Kare oyma birden fazla yan yüzeyde sıralı burada kare oymaların olduğu kayanın ön tarafındaki düz arazide birden fazla mezar olduğu anlamına gelir. Mezarlar küçük sandık tarzı kayaya oyma olabileceği gibi toprak içi taş örme mezarlarda olabilir. Oymaların olduğu kayaya sırtımızı vererek araştırma yapılır.

4. Dikdörtgen oyma yere paralel. Burada dikdörtgen oymanın kısa kenarlarının yönü doğu batı olanlar makbuldür. On adımdan daha kısa olan mesafelerde kaya içinde sandık mezar aranır. mezarın kendisi ve kapağı doğa ile uyumludur. Kapak sürgüsünden kopralılarak açılır. Araziye göre tek blok ve daha yüksek olan iri kayalar incelenmelidir.

5. Dikdörtgen oyma yan yüzeyde burada dikdörtgen oymanın boyutu önemlidir. Bir insan içine sığacak kadar olan oymalarda oymanın kendi içi mezar girişi olabilir. Burada oymanın derin olan ve içine bir nesne konacak şekilde alt kısmı düz olanlar dikkate alınmaz. Bunlar sunak olarak kullanılmıştır. Daha sığ ve 20-40 cm olanları tercih edilir. Karşıdan bakınca sağ istikamete 20 cm için 7 metrelik bir oynama sıklıkla tercih edilen bir mezar bulma yöntemidir.

6. Sıralık dikdörtgen oyma yerde burada oymalar genelde ufaktır. İç yüzeyi düz olmayan sivri olan dış kenarı dikdörtgen olan oymalar taş kırma işlemi için açılmış olarak kabul edilir. Bunlarla ilgili yorum yapılmaz alt ve üst kısmı dikdörtgeni tam veren oymalarda tek sayılar makbuldür. 3-5-7-9 dikkate alınmalıdır. mezarı verir. mezarı veren ek bir işaret yoksa yani sıralı oymalar sıra halinde giderken açığında tek bir başka oyma yada herhangi bir başka işaret kanal vs yoksa işaretin direk istikametindeki ilk zemin taşının altı tercih edilebilecek bir mezar yeridir. Bazı durumlarda oymaların olduğu sıranın sağı ve solu da tercih edilebilir. Bu tür mezarlar kaya içine oyulup üzerine kapak oturtulduğu için eğer zemin topraktan temizlenebilirse kolayca ayırt edilebilir.

7. Sıralı dikdörtgen yan yüzeyde çok sık rastlanan bir işaret değildir. Geneldede dikdörtgenlerin sırasında mutlaka ya bir kare ya bir yuvarlak oyma vardır. Aile mezarı verdiği varsayılır. mezar kaya içinde oda şeklindedir. Oymaların olduğu kayanın altında veya farklı olan oymanın olduğu yöndedir. Düşünce tarzı ilk ölen erkek için bir kare her peşine ölen kadın için bir dikdörtgen oyma yapıldığı yönündedir. Her oyma bir mezarı verir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder