Değirmen Taşi Define İşareti ve Anlamları

Değirmen taşı tekerlek biçiminde arazide atılmış vaziyette ise bu yer değiştirmiş demektir, yakınlardaki dereye inerek değirmen bulunmalı bu değirmenin yere sabit olan değirmen taşı aranmalıdır.  bu taş 5 kişinin kaldıramayacağı kadar büyük olup  altında bir miktar parası mevcuttur.  yine bu kayanın güney üst tarafında dere üstüne doğru  yaklaşık 10 metre uzaklıkta 2. para bulunabilir.  dikkat edin değirmen taşı üst taş ve alt taş olmak üzere 2 farklı şekilde bulunabilir bu yazılan alt taş için geçerlidir.

Diğer Tecrübe;  Değirmen taşı yere düzgün bir şekilde oturtulmuşsa bunun  güney ve güney batı taraflarına gidilir, buradaki buradaki hafif yükseklik ve dağın burunları definenin saklandığı yerlerdir, eğer değirmen taşı yanlarında küçük yuvarlak oymalar varsa bu oyma sayısı kadar mezarı vermektedir.  bu mezarları  aynı aileden olup tüm  değerli eşyalar tek mekana toplanmıştır.  buraya yakın çakıl taşı bulursanız çavresini kontrol edin giriş çakıl taşının çevresinde biyerdedir.

Diğer Tecrübe: Yel değirmeni bulursanız bu değirmene yakın birde pınar vardır, pınarın arka tepeye doğru yönelin orada birde giriş vardır bu giriş dağın altına doğru gider içeride ne olduğu bilinmemektedir.

Diğer Tecrübe: Su değirmenleri dere içinde olur, bu değirmencinin yüklü miktarda parası olabileceği gibi terk edilmiş bir değirmen her zaman gömü yeri olarak seçilmiştir. yeri sabit hiç kayıp olmayacağı göz önüne alınarak değirmen çevresi, yada değirmeni en net görüntüleyen tepeler en verimli gömü yerleridir. Bu tür değirmenlere yakın değirmen taşları gömüyü yapan tarafından taşınmış olabilir.  gömüyü yapıp bu taşı yakınına işaret olarak bırakırlar.

Diğer Tecrübe: Değirmendeki en verimli alanlar oluk, çark, tekne ve değirmen taşıdır, bunlar her değirmende var olan paranın olma ihtimali en yüksek şifrelerdir. bir değirmen taşı kadar tekne ve çarkta önem taşır.  bunların diğer adları ise domuzluk, donuzluk ve dovuzluk olarak değişir. örnek olarak bir değirmene girdiğinizde ilk bakmanız gereken yer domuzluktan dökülen suyun arkasına bakmaktır. bunlar su değirmenleri için geçerlidir yel değirmenlerinde durum farklıdır.

Arklar ve Oluklar: değirmenlerdeki en can alıcı noktalardır defineciler değirmen taşından başka gözleri bişey görmediği için gerçek define saklı alanlar hep gözünden kaçar. Her değirmende ark vardır arkların önüne yapılan bentlerdeki yapı taşları çok önemlidir bunların altına ve içine mutlaka bakılmalıdır.  birde oluk vardır buna seğirdim oluğu denir bu oluk uzun yada kısadır, dikkat edin bu ana oluk değil ondan biraz küçüktür  bu oluktan düşen suyun arkası boş değildir bir miktar para buradan alınır.

Değirmen Taşı Ölçüleri:  Çark, oluk ve tekne gibi çeşitli unsurlardan oluşur. Su değirmeni için tasarlanan taş; kile (32 kilo ağırlığında), yarım (16 kilo ağırlığında) şinik (8 kilo ağırlığında) ölçek (4 kilo ağırlığında) hakla (1,5 kilo ağırlığında) şeklinde ölçülendirilmiştir. bunlar değirmen taşlarının standartlarıdır.  Biraz küçükleri ve biraz büyükleri olabilir onlarında belli bir standardı vardır gelişi güzel yapılmamaktadır. 

Değirmenler Ne İşe Yarar: Değirmenler buğday mısır gibi temel besin kaynaklarının una dönüştürüldüğü önemli bir işletmedir. Değirmenler aynı zamanda günlük hayatın içinde yer alan at, eşek, koyun kuzu, inek vb. hayvanların beslenmesinde kullanılan arpa, yulaf vb. ürünlerin işlenmesinde de kullanılmaktadır. 

Değirmen Çeşitleri: Su değirmeni bu definecileri en çok ilgilendiren Değirmen çeşididir. Yel değirmeni ise dere içinden farklı olarak tepe biyerde olur buda gömü bulunabilir değirmen çeşitlerinden bir tanesidir. Diğer değirmen türleri ise ayak ve el değirmeni şeklinde şekillenir bunlar biraz ufak olup insan yada eşek, öküz gibi hayvan gücüyle çalışan değirmenlerdir. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder